Egyre több poloska van már a lakásokban is, a szakember szerint ennek az az oka, hogy ezek a rovarok most igyekeznek búvóhelyet találni maguknak télire.
A függönyön, az ablakon, de sokszor még az asztalon is ott vannak a poloskák. Mostanság a lakások, irodák szinte minden zugában feltűnnek a rovarok. Sokan panaszkodtak arra, hogy az erkély is tele van velük.

- Azt nem érti az ember, hogy gyakorlatilag milyen alapon jelentek meg. Én megértem már a 63 évet, de ennyi poloskával nem találkoztam sose. Volt ugyan poloska korábban is, de nem ez a fajta - mondta Tóth Ottó.

A feketés színezetű tarka rovarok a márványospoloskák, amikkel leggyakrabban találkozunk, de rajtuk kívül még gyakori a zöld színű vándorpoloska és levéllábú is. A szakértő elmondása szerint bár nem itt őshonosak ezek a fajok, árumozgatással kerültek hazánkba  és így szaporodtak el.
A poloskák ilyenkor próbálnak meleg helyre húzódni, ahol átvészelhetik a telet. Ezért jelentek most meg nagyobb számban.
- Túl sok mindent nem tudunk tenni, mert ha kitessékeljük ezeket valamilyen módon a lakásból, akkor is be fognak jönni. Amíg ilyen jó idő van, de az éjszakák már hidegek érzik, hogy telelőre kell vonulni, rövidülnek a napok, próbálnak behúzódni. Majd a hideg időjárás fogja ezt a rajzást megszüntetni. Azok, akik telelőre vonulnak, megússzák, a többi pedig el fog pusztulni - nyilatkozta Nagy Antal, a Debreceni Egyetem Növényvédelmi Intézetének adjunktusa.

Ha széttapossuk, vagy lecsapjuk őket, akkor kellemetlen a szaguk, de emellett a gyümölcsökben és a zöldségekben is kárt tudnak tenni.