Három és fél hónap alatt több mint 40 ezren látták az Impressziók című kiállítást a debreceni Modem Modern és Kortárs Művészeti Központban (Modem) - hangzott el a negyven ezredik látogató köszöntésekor tartott csütörtöki sajtótájékoztatón. 
Papp László, Debrecen polgármestere elmondta: az Impressziók a Modem eddigi történetének legnagyobb művészeti értékű tárlata, amely a legtöbb látogatót vonzó kiállítások egyike. Hozzátette: büszke arra, hogy el tudták hozni a városba ezeket a remekműveket, amelyekre az ország számos pontjáról, sőt a határon túlról is sokan kíváncsiak voltak. A Modem regionális, sőt nemzetközi jelentőségű intézmény lett - hangsúlyozta, megjegyezve hogy a tárlattal sikerült megszólítaniuk a fiatalokat is, eddig több mint kétezer-ötszáz diák látta a kiállítást. 

A negyvenezredik látogató a debreceni Bolyai János Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola 8. C osztálya lett. A diákokat köszöntő polgármester elmondta: az osztály jutalma, hogy a Modemben rendezheti meg nyolcadikos bankettjét. Ezen kívül a diákok könyvet, katalógusokat és éves bérletet is kapnak az intézménybe. A debreceni jégcsarnok egy közös korcsolyázásra, a nagyerdei Víztorony pedig falmászásra várja a pályaválasztás előtt álló fiatalokat, akik egy interaktív üzemlátogatáson is részt vehetnek a National Instruments debreceni gyárában - tette hozzá. 

Koroknai Edit, a Modem igazgatója az MTI-nek elmondta: a Johannesburgi Művészeti Galéria (JAG) gyűjteményének anyagát eredetileg június 19. és szeptember 23. között mutatták volna be, de az óriási érdeklődés miatt - komoly diplomáciai összefogás eredményeként - két héttel sikerült meghosszabbítaniuk a tárlat idejét. Az 56 műalkotás, amelyek biztosítási összértéke 10 milliárd forint, október 7-ig látható - hangsúlyozta. 

Elmondta azt is, hogy az Impressziók látogatóinak mintegy 10 százaléka külföldről, elsősorban Romániából, Oroszországból és Izraelből érkezett és eddig 160 alkalommal tartottak felkért szakemberek, művészettörténészek, kurátorok, ismert színészek, zenészek, írók-költők tárlatvezetéseket, amelyek mindegyikére elővételben elkelt az összes belépő. Kiemelte: a tavalyihoz képest a Modem idén tízszer több bérletet adott el. 

A kiállítás utolsó hétvégéjén hosszabbított nyitvatartással (szombaton 19 óráig, vasárnap éjfélig lesz nyitva a Modem), tárlatvezetésekkel, koncertekkel várják a látogatókat. A többek között Picasso, van Gogh, Matisse, Monet, Cézanne és Modigliani munkáit bemutató kiállítás egy nemzetközi szakemberekből álló csapat állapotfelmérését és a csomagolást követően Genovába utazik tovább - közölte az igazgató. 

MTI