Ismét megszervezik a Zöld Börzét a Debreceni Egyetemen: hasznos információkat, tippeket kaphatunk arról, hogyan védhetjük meg a mindennapok során a környezetünket.
A Debreceni Egyetem Hallgatói Önkormányzatának Környezetvédelmi Bizottsága immár nyolcadik alkalommal szervezi meg a Zöld Börzét, amivel ezúttal is az a cél, hogy egy környezetbarát, környezettudatos egyetemet „építsenek”, amihez természetesen bővíteni, szélesíteni kell a hallgatók ismereteit, látókörét, szemléletét.

A szervezők november 6-án 10 és 15 óra között várják az érdeklődőket a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar főépületének aulájában.

Mi is az a Zöld Börze?

Az esemény során különböző szervezeteket, vállalkozásokat, magánszemélyeket ismerhetnek meg az érdeklődők, akik valamilyen formában tesznek azért, hogy unokáink is ugyanolyan csodálatos színben lássák a világot és a természetet, mint mi.

A rendezvényre kitelepülő egységek célja, hogy megvédjék a természetet, és környezettudatosságra, valamint fenntarthatóságra intsenek bennünket. A Zöld Börzén megmutatják, hogyan tesznek ők, továbbá hogyan tehetünk mi is egy élhetőbb, fenntarthatóbb élet érdekében. A rendezvényen részt vesznek többek között a debreceni csomagolásmentes Cekker Bolt, a Dana-ékszer, a Debreceni Egyetem MÉK Természetvédelmi Állattani és Vadgazdálkodási Tanszéke, a Debreceni Nagyerdőért Egyesület, a Debreceni Regionális Közlekedési Egyesület (DERKE), a Hajdú-Bihar Megyei Erdőmentők, a Derecskei Gyümölcsös, a Kriszta design újrahasznosított farmer, a Magyar Környezetgazdálkodási és Vidékfejlesztési Társaság, és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület.
Az idei esemény leginkább az "Erdők és hasznos rovarok", valamint "A környezetvédelem a mindennapokban" témaköreit öleli fel.
A Börze célja, hogy az érdeklődők hasznos információkat, tippeket kapjanak arról, hogyan védhetik ők maguk is egyszerűen mindennapjaik során a környezetüket.
A Börze alkalmával lehetőség nyílik a tanulásra, a gondolataink megosztására, véleménycserére, valamint szórakozásra is. A Zöld Börze programjai csaknem minden érdeklődési kört lefednek, továbbá szinte minden korosztály számára élvezetesek lehetnek: az óvodástoktól az általános és középiskolás gyerekeken át, egészen a felnőttekig.

„Meg kell tanulnunk, hogyan is élhetünk úgy a világon, hogy nem csak ártunk és kihasználjuk a temérdek erőforrást, amit a Föld biztosít számunkra. Vigyáznunk kell környezetünkre, hiszen itt növünk fel, neveljük gyermekeinket és unokáink is itt fognak játszani.
Fontos, hogy legyen még zöld terület, park, erdő, ahol kirándulhatunk 100, 200, de akár 500 év múlva is. Mindezért azonban tennünk kell, mert csak így óvhatjuk meg ezt a csodát, ahol élünk!
Ez azonban egy olyan folyamat, amit nem lehet egyik napról a másikra véghezvinni. Ebben a kihívásban folyton tanulni és fejlődni kell, figyelni, de legfőképpen cselekedni. Kis lépésekkel ugyan, de elérhetjük a célunkat. Ezeket a kis lépéseket szeretnénk bemutatni a rendezvény alkalmával, valamint tippeket és tanácsokat adni, melyekkel mindezeket megvalósíthatjuk” – hangsúlyozta Fekete Rita és Orosz-Tóth Mihály, a Környezetvédelmi Bizottság két tagja.

A Zöld Börzén járva számos hasznos információval, útmutatóval és recepttel lehetünk gazdagabbak, amelyeket a mindennapjaink során is alkalmazni és hasznosítani tudunk a későbbiekben. Továbbá ajándékok, nyeremények is várják a látogatókat.

Az eseményről bővebben innen tájékozódhatnak.