November 4., nemzeti gyásznap: 1956-ban ezen a napon, hajnalban indult meg a szovjet hadsereg magyarországi inváziója, aminek célja a forradalom leverése és a Nagy Imre vezette kormány megdöntése volt. Szombaton a városban több helyszínen tartottak megemlékezést az áldozatok előtt tisztelegve.
A városi megemlékezések november 3-án, szombaton a Bethlen Gábor szakközépiskolánál, Iván Kovács László emléktáblájának megkoszorúzásával kezdődtek. Az 1956-os Corvin közi főparancsnokot a szabadságharc leverése után kötél általi halálra ítélték, majd kivégezték.

A nemzeti gyásznap alkalmából a debreceni Köztemetőben az 1956-os forradalom és szabadságharc debreceni áldozataira emlékeztek. Lánczy Lajos, a Politikai Foglyok Országos Szövetségének Hajdú-Bihar megyei elnöke beszédében kiemelte,

a magyarság ellenállása jelezte először a világ számára, hogy a kommunista terrorrendszer megbuktatható, így az áldozat sem hiábavaló az emberiség oltárán.
- A magyar társadalom túlnyomó többsége támogatta a szuverenitás, a semlegesség, a társadalmi szabadság elérésére törekvő ország vezetését. A szovjet birodalom vezetői pontosan érzékelték, hogy nagy megszálló érdekeik rendültek meg, ezért nyúltak a fegyverekhez – mondta Lánczy Lajos.

Köszöntője után koszorúkat helyeztek el a kopjafánál.

A megemlékezések sora a Kossuth laktanyában folytatódott. Itt 62 évvel ezelőtt öten veszették életüket. A mártír katonák emléktáblájánál Lippai Péter ezredes, a MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnokhelyettese felidézte a történteket. Mint mondta,
1956. november 4-én a Kossuth laktanyában is megszólaltak a fegyverek. A szovjet csapatok lőtték a laktanyát, így akarták megtörni az ellenálló magyar katonákat.

- Ez az esemény is már jól mutatta, hogy értelmetlen a fegyveres ellenállás a nagymértékű szovjet támadással szemben, és annak nagyon komoly civil áldozatai lehetnek olyan nagyvárosok esetében is, mint mondjuk Debrecen – mondta a parancsnokheyettes.

Az ünnepség végén sorra helyezték el az emlékezés koszorúit a résztvevők a mártír katonák emléktáblájánál a Kossuth laktanyában.