A magyar-román nemzetközi ügyészi együttműködést segítő konferencia házigazdája idén a Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség volt.
Immár 11. alkalommal rendezték meg október 25-én és 26-án a magyar-román nemzetközi ügyészi együttműködést segítő, elmélyítő konferenciát, melynek házigazdája idén a Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség volt.

A kétnapos eseményen jelen volt a román főkonzul, Arad, Bihor és Szatmár Megye ügyészségi vezetői, a Legfőbb Ügyészség képviselője, valamint Szabolcs-Szatmár-Bereg, Békés és Hajdú-Bihar Megye ügyészségi vezetői.

A konferencián a két ország ügyészségeinek képviselői a nemzetközi bűnügyi együttműködés hatékonyságának fokozása érdekében megosztották egymással az Európai Nyomozási Határozat alkalmazásának tapasztalatait. E körben magyar részről a Legfőbb Ügyészség képviselője tartott előadást. Ezt követően a hajdú-bihar megyei főügyészhelyettes elemezte a július 1-jén hatályba lépett büntetőeljárási törvény egyik új jogintézményét, az egyezséget.

A résztvevők a találkozó összegzéseként a büntetőügyekben gyorsnak és hatékonynak értékelték a nemzetközi együttműködést,

az Európai Nyomozási Határozatok alapján végrehajtott eljárási cselekményeket. A terhelti beismerésen alapuló, a bíróság által jóváhagyott egyezség jogösszehasonlítása pedig az eddigi ügyészi gyakorlat sajátosságaiba engedett betekintést adni.