Két bemutatóval is készül a Csokonai Színház a fiatalabbak számára. November 5-én, hétfőn lesz a premierje G. F. Händel Acis és Galatea című operája ifjúsági változatának. 
Händel műve Galatea, a nimfa és Acis, a pásztorfiú szerelmének történetét idézi fel. A pár nem sokáig élvezheti a boldogságot, ugyanis a féltékeny óriás, Polyphemus dühében meggyilkolja Acist. A halhatatlan nimfa Acis testét gyönyörű szökőkúttá változtatja. Képünkön a darab egy jelenetében a főszereplők, Biri Gergely és Nagy Kíra láthatók.

Hunyadi Mátyás születésének 575. és királlyá választásának 560. évfordulójára egy zenés történelmi mesejátékkal emlékezik a teátrum. November 14-én mutatják be a Mikó Csaba Az ifjú Mátyás című alkotását. Mint az a színház honlapján olvasható, Mátyás a legnépszerűbb királyunk, az egész Kárpát-medencében a legkedveltebb folklórhős. Minden magyarnak van valami elképzelése Mátyásról, ha más nem, a nevéhez hozzáteszik: igazságos. Hunyadi Mátyás nem született hercegnek, de még elsőszülött fiúnak sem. Családja nem tartozott a nagy történelmi famíliák közé. 

A trónra kerülése is mitikus: a legkisebb árva, aki elveszíti családját, és rabságba vetik, a főurak közül többen aspirálnak a trónra, mindezek ellenére mégis az ő fejére „száll a korona”. A 15 éves Mátyás száműzetésben él Prágában. A fogság ellenére jól érzi magát: vele van tanítója, barátai és titkos szerelme, Katalin, akikkel a legkülönfélébb kalandokba keverednek. Egy napon azonban minden megváltozik, főurak érkeznek Budáról, akik elválasztják Mátyást a csapattól. 

A főurak elmondják Mátyásnak, hogy őt szeretnék uralkodónak. Valódi szándékukat azonban nem osztják meg a fiúval: azért akarják Mátyás trónra kerülését, hogy ők irányíthassák a gyerekkirályt és ezzel együtt az országot. Vajon mit tesz Mátyás ebben a nehéz helyzetben? Megbízik a felnőttekben? Mit szólnak ehhez a barátok és szerelme, Katalin, akik ezután nem találkozhatnak Mátyással? Ezek mind kiderülnek a konfliktusokban, kalandokban, izgalmakban gazdag történetünkben.

A Csokonai Színház műsora

11. 03. 19 óra Júlia kisasszony – Víg Kamaraszínház
11. 05. 14 óra Acis és Galatea (ifjúsági változat) – Nagyszínpad
18. 00. Júlia kisasszony – Víg Kamaraszínház
11. 06. 14 és 18 óra Acis és Galatea (ifjúsági változat) – Nagyszínpad
11. 07. 14 óra Acis és Galatea (ifjúsági változat) – Nagyszínpad
11. 08. 14 és 18 óra Acis és Galatea (ifjúsági változat)
19 óra Mintapinty – Horváth Árpád Stúdiószínház