A Debreceni Járási és Nyomozó Ügyészség jármű önkényes elvételének bűntette miatt emelt vádat az ellen a férfi ellen, aki Debrecen belvárosába akart eljutni, ezért egy közeli telephelyen engedély nélkül beült egy mikrobuszba, amelyben benne volt az indítókulcsa és a járművel elhajtott.
A vádlott 2018. szeptember 19-én a kora délutáni órákban elhatározta, hogy a Debrecen külterületén lévő lakóhelyéről bemegy a belvárosba, azonban nem volt kedve gyalogolni. A háza közelében egy gazdasági társaság telephelyére bement és ott engedély nélkül beült egy mikrobuszba, amelyben benne volt az indítókulcs. A járművet beindította és a tulajdonos tudta, beleegyezése nélkül elhajtott.

Haladása során jobbra akart bekanyarodni egy földútra, azonban elvesztette uralmát a mikrobusz fölött és a jobb oldali út mellett lévő fának ütközött.

A baleseti helyszínen intézkedő rendőrjárőrök megállapították, hogy a vádlott a vezetés előtt alkoholt fogyasztott, illetve érvényes gépjárművezetői engedéllyel nem rendelkezik. Ez utóbbi cselekmények miatt ellene szabálysértési eljárás indult.

A vádlott által jogosulatlanul használt mikrobuszban több mint 500.000 forint kár keletkezett, amely kapcsán a sértett képviselője polgári jogi igényt terjesztett elő.

A Debreceni Járási és Nyomozó Ügyészség a különös visszaeső vádlott ellen jármű önkényes elvételének bűntette miatt emelt vádat a Debreceni Járásbíróságon. A vádiratban büntetővégzés meghozatalára, illetve felfüggesztett börtönbüntetés és pénzbüntetés kiszabására tett indítványt, továbbá indítványozta, hogy a járásbíróság a sértett képviselője által előterjesztett polgári jogi igényt érdemben bírálja el, annak adjon helyt.