Egy kerékpáros vesztette életét a Hortobágy közelében.
A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint 2018. december 17-én 19 óra körül egy férfi az általa vezetett tehergépkocsival közlekedett a 33-as számú főúton, Hortobágy felől Tiszafüred irányába. Az út 71. kilométerszelvényében a sofőr a járműve sebességét nem megfelelően választotta meg, az általa belátott távolságon belül későn észlelte, és eddig tisztázatlan körülmények között elütötte a fényvisszaverő mellényt nem viselő, 29 éves biciklist, aki a helyszínen életét vesztette.

A baleset körülményeit a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság vizsgálja.

Fontos tanácsok

A közlekedési balesetek megelőzése fontos társadalmi érdek, ezért a rendőrség az alábbi közlekedési szabályok betartására hívja fel a kerékpárosok figyelmét:
Kerékpárral csak az vegyen részt a közúti forgalomban, aki biztonságos közlekedésre alkalmas állapotban van!
 Kerékpárral közlekedni csak az erre kijelölt helyen, ennek hiányában az útpadkán, az úttest jobb széléhez húzódva, egy sorban szabad.
 Az autóbusz forgalmi sávon kerékpározni csak akkor szabad, ha azt közúti jelzés engedi.
 Kerékpárosnak a kerékpárról le kell szállnia, és azt gyalogosan kell áttolni az úttesten.
 Kerékpárral éjszaka és korlátozott látási viszonyok között csak akkor szabad közlekedni, ha az megfelelően ki van világítva.
 Lakott területen kívül éjszaka és korlátozott látási viszonyok között a kerékpárosnak fényvisszaverő mellényt kell viselnie.
 A gyalog- és kerékpárúton közlekedő kerékpáros a gyalogos forgalmat nem akadályozhatja és nem veszélyeztetheti.
 Fontos, hogy kerékpárral csak olyan úton közlekedjenek, ahol azt közúti jelzés nem tiltja, továbbá az életük, testi épségük nincs veszélyben!

Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság közleménye