Elkeserítő tényeket mondott a Debreceni Egyetem professzora

A rossz táplálkozási szokások miatt nincsenek jó állapotban a magyar emberek, de a legújabb kutatások ezen is változtathatnak.
A Debreceni Egyetem táplálkozástudományi intézetének professzora közölte, egyre rosszabb egészségügyi helyzetben vannak az európai emberek, a férfiak 70 százaléka és a nők 60 százaléka túlsúlyos vagy elhízott, folyamatosan nő a cukorbetegség, valamint a szív- és érrendszeri megbetegedések előfordulási aránya.

Bánáti Diána még ennél is rosszabb hírt mondott, ugyanis Magyarországon az európai átlagnál is siralmasabb állapotok uralkodnak az elhízás vonatkozásában. Nem is beszélve arról, hogy a daganatos betegségekből a legtöbb hazánkban fordul elő. 

A Debreceni Egyetem szakembere azt is hangsúlyozta, hogy mindez – az Egészségügyi Világszervezet iránymutatása szerint – megelőzhető lenne azzal, ha az emberek egészségesen táplálkoznának, a betegségek ugyanis legalább 40 százalékban szorosan összefüggnek az életmóddal, azon belül is a táplálkozási szokásokkal.

Kiemelte, a táplálkozástudománnyal foglalkozó kutatások ma már azzal is foglalkoznak, hogyan előzhetők meg bizonyos betegségek, így most már nem csupán az élelmiszerekkel gyógyítás az elsődleges célkitűzés.

Hozzátette, a mikroorganizmusok, mikrobioták szerepe és bélflórára gyakorolt hatásuk egyre fontosabb és folyamatosan bővül az ehhez kötődő ismeretanyagok tárháza.

A táplálkozástudomány újabb szintre léptetésével arra is fény derülhet például, miként lehetne lelassítani, vagy akár megakadályozni az időskorban jelentkező szellemi leépülést.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések