EU-s pályázati forrásból létesítettek világszínvonalú laboratóriumot Debrecenben

A rákkutatásban is használható egyedülállóan modern műszerparkkal rendelkező labort mutattak be hétfőn a Debreceni Egyetemen. A csaknem egymilliárd forintból megújult sejtanalitikai szolgáltató labor Damjanovich Sándor, az egyetem egykori professzorának nevét viseli.
Korszerű mikroszkópokkal és citométerekkel gazdagodott az elmúlt években az orvoskar Biofizikai és Sejtbiológiai Intézetének sejtanalitikai laborja. A GINOP (szerk.: az EU által finanszírozott) pályázatokból  megvalósult, csaknem egymilliárd forint értékű fejlesztés révén világszínvonalú szolgáltató laborrá alakult és ezentúl Damjanovich Sándor nevét viseli.

– Az egyetem egykori professzora alapította 1969-ben a debreceni Biofizikai Intézetet, a hazai és nemzetközi biofizikai élet meghatározó alakja volt, aki számos úttörő sejtanalitikai technikát vezetett be – mondta Panyi György, a Biofizikai és Sejtbiológiai Intézet igazgatója a labort bemutató sajtótájékoztatón, augusztus 26-án.

Csernoch László tudományos rektorhelyettes úgy fogalmazott: a professzor meglátta azt, hogy a tudományos életben az előrelépés az élettudomány területén is akkor lesz igazán jelentős, ha olyan technikákat alkalmazunk, amelyek a modern kor legmagasabb színvonalán állnak

– Európában sehol máshol nem áll rendelkezésre ilyen modern műszeregyüttes, amely a nemzetközi kutatások élvonalában álló mérésekre, vizsgálatokra teremt lehetőséget – hangsúlyozta az egyetem rektorhelyettese.

A Damjanovich Sándor Sejtanalitikai Szolgáltató Labor (DSZL) egyebek mellett a rákkutatáshoz nyújt hátteret, de a műszerek a gyulladásos betegségek vizsgálatát és a gyógyszerfejlesztést is segítik.

Mátyus László, az Általános Orvostudományi Kar dékánja szerint magas színvonalú kutatás nélkül nem lehetséges magas színvonalú oktatás. A műszerpark elsősorban a posztgraduális oktatásban kap majd nagy szerepet, ugyanakkor a laborban alkalmazott modern eljárások az általános orvosképzés szempontjából is fontosak.

– A labor küldetés az alapkutatás és innováció segítése az élettudományi kutatási területek széles skáláján. Hozzáférés biztosítunk az élvonalbeli kutatási infrastruktúrákhoz, mind egyetemi kutatók, mind vállalati partnerek, hazai és külföldi felhasználók számára – tájékoztatott Szöllősi János egyetemi tanár, az önálló menedzsmenttel rendelkező szolgáltató labor vezetője.

A DSZL európai szolgáltató laboratóriumként is működik, bekapcsolva a nemzetközi vérkeringésbe a Debreceni Egyetemet.

– A labor az európai képalkotó laboratóriumokat hálózatba szervező Euro-BioImaging konzorcium magyar egységének „zászlós hajója". Ez a konzorcium a magyar kutatóknak lehetőséget nyújt arra, hogy más európai laborokban új technikákat tanuljanak, és arra is számítunk, hogy a hozzánk érkező szakemberek révén új kollaborációk alakulnak ki, új pályázati lehetőségeket hozva magukkal – tájékoztatott Vámosi György tudományos főmunkatárs.

A Damjanovich Sándor Sejtanalitikai Szolgáltató Labort a Magyar Biofizikai Társaság 27. Kongresszusához kapcsolódva nyitották meg. Az augusztus 26-án kezdődött háromnapos szakmai találkozó a hazai biofizikusok egyik legjelentősebb eseménye. A Debreceni Egyetemen zajló kongresszuson több mint 150 résztvevő vitatja meg a tudományterület aktualitásait.

unideb.hu

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések