Az önkormányzat is támogatja a debreceni női röplabdacsapatot

Igazi debreceni összefogás segíti a NB1-be jutott női röplabda csapatot. A DSZC Eötvös DSE gárdáját a debreceni önkormányzat és a Debreceni Szakképzési Centrum is támogatja – jelentette be Barcsa Lajos alpolgármester és Tirpák Zsolt, a DSZC kancellárja.
A 2018/2019. évi röplabda női NB II-es bajnokságot 16 pontos különbséggel nyerte meg a Keleti csoportban a DSZC-Eötvös DSE, majd a bajnoki döntőn kiharcolta az NB I-be jutást.

Legutóbb a 2006/2007-es idényben volt női NB I-es röplabdacsapata a megyének, akkor is a kis debreceni egyesület jutott fel az akkori élvonalba Salescon-Eötvös DSE néven. Igaz akkor a bajnoki döntő elvesztése után egy visszalépés miatt kerülhetett erre sor. Most az egyesület történetének legnagyobb sikerét érte el ezzel a feljutással és az egyesület eddigi legnagyobb kupáját nyerte meg. A siker értékét növeli, hogy sokkal tehetősebb egyesületekkel szemben, mindenféle ösztöndíj, fizetés nélkül harcolta ki a feljutást a csapat.

A felnőtt együttes diadalán kívül az utánpótlásban is szép sikereket ért el az egyesület a tavalyi szezonban:
• A megyei felnőtt bajnokságot megnyerte a serdülő együttes
• A serdülő és a gyermek csapat is országos bajnok lett saját kategóriájában.
• A 23. Eötvös Kupa nemzetközi röplabdatornán 32 lánycsapat közül második helyezést ért el az “A” gárda.

A szép korszak után most egy kihívásokkal teli időszak következik: A kis egyesületnek – amely hiába kezdeményezett összefogást – idén 7 fronton kell játszania az ország legerősebb csapataival.

Az NB I és a Magyar Kupa mellett U21-es, U19-es, U17-es, U15-ös és U13-as gárdái is próbálják megnehezíteni a sokkal jobb szervezeti és anyagi háttérrel rendelkező együttesek dolgát az első osztályban.

Amikor legutóbb NBI-ben játszott a felnőtt csapat akkor mindössze egy győzelmet tudott aratni, az utánpótlás együttesek pedig mindig vesztesen hagyták el a pályát. Most az a cél, hogy a felnőtt együttes küzdjön a nála erősebbek ellen, az utánpótlás pedig a legjobbak között is ízlelje meg olykor a győzelem ízét.

A felnőtt csapat – a szokásoknak megfelelően – ismét nagy változáson ment keresztül.

Az NB I-be jutott csapat tagjai közül visszavonult Dr. Kovács Katalin, Kovács-Miskolczi Noémi, Harmati Andrea és talán a legnagyobb érvágásként a 75-szörös válogatott Vojth Ildikó. Zolnai Vanda a szintén most NB I-be jutott Székesfehérvárhoz igazolt át. Németi Rebeka és Miholecz Melitta iskolai elfoglaltságok miatt szintén nem vállalták a játékot az NB I-ben.

Több a csapatban maradó játékos is Budapesten tanul vagy dolgozik az idén, így az edzésre járások Barnucz Gréta, Domonkos Kitti, Fehér Anna Ditta és Kiss Viktória részére is nehezen oldhatók meg. Szintén ingázik – igaz nem a fővárosból – Molnár Vivien és Tóth Kinga.

Szerencsére érkeztek is játékosok. A nyíregyházi nevelésű Béni Kitti, Ratkos Petra, Szilágyi Csenge, Tóth Vanessza és Vass Vivien mellett Mátyus Anna és Rápolti Nóra Karcagról tette át a székhelyét. Takács D Orsolya a klub régi-új játékosa.

Rajtuk kívül a saját utánpótlás néhány játékosára is számít a klubvezetés.

A felnőtt keretből sokan a Debreceni Egyetem hallgatói.

Az biztos, hogy az NB I legfiatalabb csapataként nehéz dolguk lesz a lányoknak, de próbálnak majd minél többet kihozni magukból. Hogy ez mire lesz elég, az hamarosan kiderül – fogalmazott Szombathy András, az egyesület vezetője.

– Látva a sikereket és elismerve azt, hogy az első csapat mögött csaknem 90 fős utánpótlást nevel az egyesület, a debreceni önkormányzat úgy döntött, hogy a csapatot ebben az évben 5 millió forinttal támogatja, segítve munkájukat és eredményes szereplésüket – jelentette be a tájékoztatón Barcsa Lajos alpolgármester.

Tirpák Zsolt, a Debreceni Szakképzési Centrum kancellárja hozzátette: számukra is fontos a sport, ezért segítik a csapatot anyagilag, valamint azzal, hogy a DSZC Mechwart András Gépipari és Informatikai Szakgimnázium tornatermében edzhetnek és játszhatják mérkőzéseiket.

A felnőtt együttes 2019. szeptember 26-án 18 órától lép először pályára. Magyar Kupa mérkőzést játszik az ország legjobb 16 csapata közé jutásért Budapesten a Közgáz ellen. Barcsa Lajos alpolgármester bejelentette azt is, hogy támogatásnak köszönhetően a DSZC Eötvös DSE hazai mérkőzéseit ingyenesen lehet megtekinteni. Az első NB I-es találkozót 2019. október 12-én 17 órakor rendezik Budapesten, az ellenfél a Palota Röplabda Sport Club lesz.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések