Parképítés, játszóterek, sportpálya: megszépül a debreceni Vénkert

Időarányosan, az ütemtervnek megfelelően halad a Zöld város program kialakítása a Vénkertben. Ha az időjárás kedvező lesz, még az ősz folyamán birtokba vehetik a városrészben élők a felújított sportpályát és egyes játszótereket, de a teljes beruházás a jövő év elejére készül el – hangzott el a sajtóbejáráson, amelyen részt vett Papp László polgármester és Barcsa Lajos alpolgármester, a városrész önkormányzati képviselője 2019. szeptember 27-én, pénteken.
A Zöld város program összesen 26.357 négyzetmétert érint a Vénkertben, ahol fát ültetünk, valamint cserjetelepítések, évelőágyak kialakítása és gyepfelújítás valósul meg. A beteg fák kezelésére is sor kerül. Parki sétányokat alakítunk ki a kitaposások nyomvonalán és járdákat újítunk fel. Az élhetőbb környezet érdekében parki berendezések, új padok, szemetesek, kerékpártárolók elhelyezésére is sor kerül. Játszótereket és sportpályákat korszerűsítünk, kondiparkot és KRESZ-pályát alakítunk ki. Ezen kívül a közvilágítás megújításával és térfigyelő kamerák telepítésével célunk a közbiztonság növelése.

A fejlesztés részei:

 a kirakodó vásár korszerűsítése 16 új mobilasztal és új utcabútorok telepítésével, térkövezéssel.
 a Sinai Miklós utca 17-19. tömbben zöldtető kialakítása: a tömbben lévő előtetőkön zöldtető kerül kialakításra, továbbá a tető előterében lévő aszfaltozott járdaszakasz marása, felújítása, helyreállítása történik meg.
 Sinai Miklós utcai park: a sportpálya felújítása mellett egy közösségi kert és egy KRESZ pálya kialakítása is a fejlesztés része. A növényzet és a domb megújítása is megtörténik. A parki sétányok és lépcsők is megújulnak.
 a Domokos Lajos utca 20-32. mögötti sétálóútnál a betonkerítés és a járda közötti rész vízelvezetésének megoldása történik meg. A területen lévő padokat kicseréljük, felújítjuk, emellett gyepesítés és cserjésítés történik a területen.
 Domokos Lajos utcai park: a terület déli részének fejlesztése a beruházás célja. Itt a meglévő két játszótér felújítását végzik el, a sportpályát többfunkciós öntött gumi burkolattal látják el és körbekerítik. Kondipark és pingpongozó tér is helyet kap. A zöldfelület növelése és a növényzet frissítése is a beruházás része.
 Gyergyó utca 1-11. tömb melletti meglévő szervízút felújítására és a járda melletti zöldfelület frissítésére kerül sor cserjetelepítéssel, a tömbben növényzet és az utcabútorok egységesítése történik meg.
 Borsos villa környezete: A Borsos villa felújítását követően közösségi funkciót lát majd el, így környezetének rendezése is szükségszerűvé vált. A meglévő sportpálya felújítása, a játszótér fejlesztése, a parki sétányok megújítása mellett a növényállomány szükség szerinti rekonstrukciója is megvalósul.
 A Borsos villa – Vénkerti közösségi ház felújítása:

A Borsos villa 1913-ban épült, Borsos József neves debreceni építész tervei alapján, ami saját lakóházaként funkcionált. A szecessziós épületben 1980-2011 között irodalmi múzeum működött. A Villa jelenleg üresen áll. A 106 éves épület homlokzata rekonstrukcióra szorul, nyílászárói elavultak, korszerűtlenek, a vizes blokkok felszereltsége elhasználódott, az elektromos- és gépészeti rendszer is elöregedett, ezért szükséges az épület teljes felújítása. A projekt keretében a földszinten és az emeleten irodák és egy multifunkciós tér kerül kialakításra, a pincében pedig vizes helyiségek és egy teakonyha lesz a dolgozók részére.

A fejlesztés építészeti elemei:

 a homlokzat teljeskörű felújítása, az épület körül térkő burkolatú járda kialakítása, a csapadékvíz elvezetésének kialakítása, az ereszek, lefolyócsövek cseréje szükséges,
 a tető hőszigetelése és a régi elavult aszbeszt pala cseréje történik meg,
 megvalósul a homlokzati nyílászárók cseréje,
 az erkélyek teljes elbontása és újraépítése szükséges a tartószerkezet erős roncsolódása és a biztonságos használat miatt,
 az épület belsejében a falépcső korlátjának cseréje, eredeti állapotban történő helyreállítása, a belső falak javítása, a belső burkolatok cseréje, kerámia és laminált parketta fektetése történik meg.

A debreceni önkormányzat uniós és saját forrásból összesen 595.163.507 forintot fordít a zöldterületi fejlesztésre és a Borsos villa felújítására, amelyből 59.723.506 forint az önrész. Megbontva a zöldfelületi rekonstrukció megvalósítására bruttó 478.882.942 Ft áll rendelkezésre, melyből önerő 25.231.296 Ft. A Borsos villa felújítására bruttó 116.280.565 Ft pályázati összeg szánható, ebből önerő 34.492.210 Ft.

A kivitelező 2019 áprilisában kezdte meg a munkát és tervezetten, jól halad. A Domokos Lajos és Sínai Miklós tömbbelsőben a sportpálya és játszótér ősszel birtokba vehető. Térkő sétányok, pihenőszigetek kialakítása folyamatban van. A kertészeti munkák is megkezdődtek. A kivitelezésre 9 hónapja van a vállalkozónak.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések