A debreceni tömegbaleset okozásával vádolt villamosvezető nem tartja magát bűnösnek

Szabad jelzésre haladt be a kereszteződésbe - ezt mondja a villamosvezető, akit a tizenegy ember sérülését okozó balesettel vádolnak.
Hétfőn tartott előkészítő ülést a Debreceni Járásbíróság annak a villamosvezetőnek az ügyében, akivel szemben maradandó fogyatékosságot, tömegszerencsétlenséget eredményező közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt emelt vádat az ügyészség.

A Debreceni Járási Ügyészség a villamosvezetőt vádolja a tavalyi belvárosi tömegbaleset okozásával. 

A vádirat szerint 12 másodperccel a szabad jelzés előtt indult el, ezért ütközött egy szintén DKV-s busszal. A baleset következtében 11-en sérültek meg, egy utas sérülése maradandó fogyatékosság hátrahagyásával gyógyult.

Az előkészítő ülésen a vádat képviselő ügyész ismerteti a vád lényegét, valamint a bizonyítékokat. A vádlott erre több dolgot tehet, nem ismeri el a vádat, részben ismeri el a vádat, és ezekben az esetekben tárgyalás megtartását kéri. A vádlott ugyanakkor a váddal egyező beismerő vallomást is tehet és lemondhat a tárgyaláshoz való jogáról. Ez utóbbi esetén az ügyész javaslatot tehet a büntetésre. Ha ezt elfogadja a vádlott, akkor meg is születhet az ítélet, ami jogerős, és az eljárás véget is ér.  
A vádiratban az ügyészség felfüggesztett fogházbüntetés és vasúti járművezetéstől eltiltás büntetés kiszabását indítványozta, továbbá a büntetés konkrét mértékére is indítványt tett arra az esetre, ha a vádlott a járásbíróság előkészítő ülésén a bűncselekmény elkövetését beismeri és lemond a tárgyaláshoz való jogáról. Ez esetben 1 év hat hónap, két évre felfüggesztett fogházbüntetést és két és fél év vasúti járművezetéstől eltiltást két rá az ügyész.

A villamosvezető azonban nem tett beismerő vallomást, tagadta bűnösségét, azt mondta, szabad jelzésre haladt be a kereszteződésbe, épp ezért kérte rendes tárgyalás megtartását,

így gyakorlatilag az előkészítő ülés rendes tárgyalásba váltott a vádlott és tanúk meghallgatásával

A büntetlen előéletű férfi 2002 óta vezet villamost, ezt tette a baleset után is, egészen a vádemelésig. Ekkor a DKV a járművezetés alól felmentette, és más munkakörbe helyezte át.

A DKV Zrt. álláspontja az, hogy a bírósági ítéletig, mindenkit megillet az ártatlanság vélelme. A férfi korábban nem okozott balesetet.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések