Szabálytalanul közlekedő nénit gázolt halálra Debrecenben – elítélték a férfit

A Debreceni Járási Ügyészség halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt emelt vádat az ellen a férfi ellen, aki Debrecen belvárosában nappal elütötte az úttesten szabálytalanul átkelő idős sértettet.
A vádlott 2018. június 14-én délelőtt 10:00 óra körüli időben Debrecenben közlekedett személygépkocsival egy igen forgalmas úton. Ezen az úton a nehezített mozgású 90 éves sértett nem a kijelölt gyalogos átkelőhelyen, hanem a számára tilalmazott területen akart átmenni.

Annak ellenére, hogy az időjárási és látási viszonyok a bűncselekmény elkövetésének időpontjában kedvezőek voltak, a vádlott nem megfelelően, illetve késedelmesen mérte fel a közlekedési helyzetet. Jelentősebb időveszteséggel igyekezett elhárítani a balesetet azzal, hogy motorfékkel csökkentette az autó sebességét, majd vészfékezett és balra kormányzott, azonban ennek ellenére körülbelül 30 km/h sebességgel a jármű jobb oldali első sarokrészével elütötte az úttesten akkor már több mint 3 métert megtett gyalogost. Az ütközés következtében a sértett az út jobb oldali forgalmi sávjában elesett.

A baleset következtében a sértett olyan többszöri, csonttöréses súlyos koponyasérülést szenvedett, hogy életét vesztette.

A baleset és a halálos eredmény a vádlott KRESZ szabályszegő magatartásának következtében, azzal ok-okozati összefüggésben következett be, azonban abban nagy szerepet játszott a sértett KRESZ szabályszegése is.

A Debreceni Járási Ügyészség a vádlott ellen halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt emelt vádat a Debreceni Járásbíróságon. A vádiratban felfüggesztett fogház büntetés és közúti járművezetéstől eltiltás büntetés kiszabását indítványozta, továbbá a vádiratban a büntetés konkrét mértékére is indítványt tett arra az esetre, ha a vádlott a járásbíróság előkészítő ülésén a bűncselekmény elkövetését teljes körűen beismeri és lemond a tárgyaláshoz való jogáról.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések