Újra színpadon az Augusztus Oklahomában

„Az Augusztus Oklahomában úgy tragédia, hogy a néző sokat, nagyokat nevet. S úgy nevetünk, hogy a torkunk elszorul tőle. Ez nem pusztán tiszta Amerika, de ez a magyar valóság is” – így ír az egyik kritikus a Csokonai Színház fekete komédiájáról. A darabot – hosszas kihagyás után – novemberben újra műsorra tűzi a teátrum vezetése, miután az egyik főszereplő betegsége miatt tavaly télen arra kényszerültek, hogy a sikeresen futó előadást három hónap után levegyék a repertoárról.
Az Augusztus Oklahomában egy remek kortárs dráma, mely egyszerre modern és hagyománytisztelő. Tracy Letts, a szerző, O’Neill, Miller, Williams útját követi az elmúlt évek egyik legnagyobb Broadway-sikerét hozó, többszörös Tony-és Pulitzer-díjas tragikomédiájában.

A darab egy család története. Egy fájdalmas folyamat, amelyben a múltbeli bűnök és feszültségek úgy kulminálódnak egy pontban, hogy az nem felszabadító lesz, hanem szétrombolja a családot. Egy gyújtópont, ami nagyon jellemző minden nagyobb családra. A feszültségek kirobbantója, a valaha nagy tehetségnek számító költő idős korára csendes alkoholistaként tengeti életét gyógyszerfüggő feleségével egy elhanyagolt házban, majd egyszercsak eltűnik. Holttestét napokkal később találják meg a halászok. A tragikus esemény rákényszeríti a temetésre összegyűlő családtagokat: az anyát és három lányát, hogy szembenézzenek múltjukkal: tönkrement házasságok, titkos szerelmi kapcsolatok, válságba jutott szülő-gyermek viszonyok generációkon keresztül.

Arra a kérdésre, hogy miben tér el a nagy amerikai íróelődöktől Letts, a rendező, Keszég László így válaszolt: „A huszadik századi amerikai drámairodalom fantasztikus, hatalmas kincs. Mindig ugyanaz a séma: a múltból a jelenbe hoznak egy hatalmas bűnt, az a jelenben felrobban, kibeszélik és valami történik ez után az atomrobbanás után. Letts erre épít, és abban más, hogy tudja: a televízió a legfőbb csatorna, ebből kifolyólag rövidebbek a konfliktusok és több van belőlük. Még azt is tudja ez a darab a korábbi amerikai, vagy a pár évtizeddel ezelőtt megírt drámákhoz képest, hogy az élet megy tovább. Nem úgy fejeződik be, hogy mindenki meghal és eltűnnek a borzalmak tengerében, hanem az összes szereplő cipeli tovább a maga keresztjét. A tragédia nem nagystílű, nem katartikus.”

Az Augusztus Oklahomában kíméletlen kérdésekkel szembesíti nézőit, de kárpótolja is őket, mai nyelvezettel, feledhetetlen színész játékkal. A darab főbb szerepeiben Ráckevei Annát és Varga Klárit láthatja a közönség a Csokonai Színház Nagyszínpadán. Az előadást november 23-án és 25-én játsszák. A 23-i előadást angol felirattal.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések