Tárgyalás mellőzésével hozott büntetővégzést a Hajdúböszörményi Járásbíróság annak a férfinak az ügyében, aki 2019 szeptemberében felakasztotta a kutyáját egy fára – közölte a Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség.

A vádirat szerint az állatgondozóként dolgozó, büntetlen előéletű vádlott 2019. szeptember 8-án 10 óra körül nyakörvénél fogva kábellel felakasztotta a tulajdonát képező és gondozása alatt álló fekete színű keverék ebet tartózkodási helyén, Hajdúböszörmény-Bodaszőlőn, a kertben lévő egyik fa ágára. A férfi kutyája így egy-másfél méter magasságban a nyakörvénél felakasztva mintegy öt percen keresztül lógott úgy, hogy a lábai nem érték a talajt – olvasható a Főügyészség közleményében.

Az ügyészség által megállapítottak szerint a vádlott cselekményét ketten is észlelték az esetet, és kérték a férfit, hogy szabadítsa ki a kutyát. A vádlott ezt először visszautasította, majd az egyik tanú segítségével kikötötte a kábelt és kiszabadította a kutyát a hurokból, így az állat nem szenvedett tovább. Az állat segítségére siető személy magatartásának hiányában a kutya megfulladt volna. A vádlott szándékos magatartásával a kutyájának indokolatlanul fájdalmat és szenvedést okozott.

A 2019. november 28. napján meghozott büntetővégzésével a bíróság állatkínzás vétségében mondta ki bűnösnek a vádlottat. Ezért 480 ezer forint pénzbüntetést szabott ki, annak meg nem fizetése esetén a büntetést fogházban végrehajtandó szabadságvesztésre kell átváltoztatni.

A büntetővégzés ellen nincs helye fellebbezésnek, de a kézbesítésétől számított 8 napon belül tárgyalás tartását lehet kérni. Ezt sem az ügyészség, sem a vádlott nem kérte, így a bíróság döntése 2020. január 6-án jogerőre emelkedett.