Jogerős ítéletet hirdetett a január 21-ei előkészítő ülésen a Debreceni Járásbíróság azzal a vádlottal szemben, aki légycsapóval ütötte hároméves gyermekét, mert a kicsi nem volt szófogadó.

A vádlott beismerő vallomást tett, a terhére rótt bűncselekmény elkövetését elismerte, a tárgyaláshoz való jogáról lemondott, amit a bíróság végzésében elfogadott – írja honlapján a Debreceni Törvényszék.

Az elsőfokú bíróság kiskorú veszélyeztetés bűntettében és testi sértés bűntettében mondta ki bűnösnek a nőt, ezért őt egy év két hónap börtönbüntetésre ítélte, amelynek végrehajtását két év próbaidőre felfüggesztette.

Az ítéleti tényállás szerint a nő hároméves kiskorú gyermekének édesapjával élettársi kapcsolatban élt Hajdúsámsonban. A szülők között megromlott a viszony, ezért az anya 2018 márciusától elköltözött a gyermekével. A vádlottnak megváltozott a kapcsolata a gyermekkel, miután megszakadt az élettársi kapcsolat, rendszeresen ingerült és türelmetlen volt, gyermekét nevelési célzattal gyakran megütötte. Egyik este (2018. június 18-át megelőzően, pontosan meg nem határozható időpontban) a gyermek kiborította a vacsoráját. A vádlott emiatt mérges lett, és egy műanyag légycsapó nyelével legalább tizenöt-húsz alkalommal, testszerte megütötte a kiskorút, amellyel testének tizenhárom pontján sérülést okozott neki. 

A sértettnek a bántalmazás következtében zúzódásos, nyolc napon belül gyógyuló sérülései keletkeztek. Az apa 2018. június 18-án láthatásra magával vitte a gyermeket, s ekkor észlelte a rajta lévő sérüléseket, ezért orvoshoz vitte, illetve bejelentést tett a rendőrségen az anya cselekményéről. A nyomozó hatóság ezt követően elsőként ideiglenes megelőző távoltartást rendelt el a vádlottal szemben, majd a Debreceni Járásbíróság a polgári jog szabályai szerint az anyával szemben húsz napra megelőző távoltartást rendelt el. A bíróság döntése szerint ez idő alatt a gyermek az édesapa háztartásába került.

Dr. Gulyás Csilla bíró az ítélet indokolása során elmondta, hogy az anya a bántalmazással a szülői felügyeleti jogából eredő nevelési kötelezettségét súlyosan megszegte, a kiskorú gyermeke testi, értelmi és érzelmi fejlődését veszélyeztette. Hangsúlyozta, hogy a nevelés eszköze nem lehet fizikai vagy pszichikai bántalmazás, amely ennek ellenére gyakran előfordul. A bíróság súlyosító körülményként értékelte az ilyen bűncselekmények elszaporodottságát, ugyanakkor enyhítő körülményként vette figyelembe, hogy a vádlott beismerő vallomást tett, megbánó magatartást tanúsított, az apával és a gyermekével a kapcsolatát rendezte, és a szülői felügyeleti jogot közösen gyakorolják.

Az ítéletet az ügyészség, a vádlott és védője is tudomásul vették így az jogerős.