Erőszakkal elkövetett lopás bűntette miatt emeltek vádat két személy ellen, akik alufóliával kibélelt táskában vittek ki lopott műszaki cikkeket egy áruházból.

A vádlottak élettársak, romániai lakóhelyükről vásárlási szándékkal személygépkocsival érkeztek Debrecenbe 2020. január 4-én – áll a Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség közleményében. A délelőtti órákban bementek az egyik műszaki áruházba, ahol a mobiltelefonokat nézegették, azonban azokat drágának találták. A vádlottak ezt követően alufóliát vásároltak, majd azzal több rétegben kibélelték a nőnél lévő táskát.

Ezután visszamentek a műszaki áruházba, ahol a férfi a bolti bevásárlókosárba tett 8 darab, két különféle márkájú mobiltelefont, majd a nagyméretű tárgyak takarását kihasználva a nő azokat áttette a nála lévő táskába. A vádlottak a biztonsági kapun áthaladtak, majd gépkocsijukkal Romániába hazamentek.

A vádlottak 2020. január 9-én a délelőtti órákban már lopási szándékkal érkeztek Romániából és ugyanebből a műszaki áruházból az általuk már korábban kipróbált módszerrel két laptopot loptak el.

Ezen alkalommal azonban cselekményüket a biztonsági szolgálat észlelte, őket visszavitték az áruház területére, ahol a táskából előkerült a két lopott műszaki cikk.

A vádlottak által a sértettnek okozott kár több mint 700.000,- Ft, amely a két laptop és egy mobiltelefon lefoglalásával és visszaadásával részben megtérült.

A Debreceni Járási Ügyészség a bűncselekmény elkövetését beismerő vádlottak ellen társtettesként, folytatólagosan, nagyobb értékre, dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás bűntette miatt emelt vádat a Debreceni Járásbíróságon. A büntetővégzés meghozatalára irányuló vádiratban a járási ügyészség indítványt tett arra, hogy a járásbíróság tárgyalás lefolytatása nélkül, az iratok tartalma alapján a vádlottakkal szemben felfüggesztett börtönbüntetést szabjon ki és meghatározott időre utasítsa ki őket Magyarország területéről.