A Debreceni Járási Ügyészség garázdaság bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat azok ellen a testvérek ellen, akik édesanyjuk élettársát durván bántalmazták.

A vád szerint a Tiszacsegén élő sértett a három vádlott édesanyjának élettársa – tájékoztatott a Hajdú–Bihar Megyei Főügyészség. 2019. július 14-én, este, a vádlottak édesanyja és a sértett között veszekedés támadt, melyet az ittas sértett provokált ki. Emiatti félelmében a vádlottak édesanyja bejelentést tett a rendőrségre, majd röviddel ezután értesítette a lányát a történtekről.

Az asszony lánya ezután szólt a két fiútestvérének, akik elindultak a városban a sértettet megkeresni, mivel időközben eltávozott otthonról.

A sértett egy közeli dohányboltba ment, ahol szeszesitalt vásárolt, majd egy ott lévő ismerősével kezdett beszélgetni az üzlet előtt. Amikor a két férfi vádlott meglátta a sértettet, őt durván szidalmazni kezdték, odarohantak hozzá. A náluk lévő feszítővassal, illetve vascsővel mindketten többször megütötték a fejét, majd ököllel is többször fejbe ütötték. Ez idő alatt érkezett oda a vádlottak nő testvére, aki a nála lévő gázspray-vel kétszer a sértett irányába fújt, majd őt több alkalommal lábon rúgta. A három vádlott tovább szidta a sértettet, majd ezután mindannyian eltávoztak a helyszínről.

A sértett a vádlottak bántalmazása következtében a koponyáján repesztett, illetve a felső ajkán zúzódásos és hámhorzsolásos, valamint a bal combján zúzódásos, nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett. Tekintettel azonban a vádlottak által használt eszközökre, valamint a sérült testtájékra, mindhárom vádlott szándéka súlyosabb, nyolc napon túl gyógyuló sérülés okozására irányult.

A két férfi vádlott által használt eszköz emberi élet kioltására alkalmas. A vádlottak kihívóan közösségellenes, erőszakos magatartása alkalmas volt arra, hogy másokban megbotránkozást és riadalmat keltsen.

A bűncselekmények elkövetését beismerő vádlottak ellen a Debreceni Járási Ügyészség társtettesként, csoportosan, felfegyverkezve elkövetett garázdaság bűntette és súlyos testi sértés bűntettének kísérlete miatt emelt vádat a Debreceni Járásbíróságon. A büntetővégzés meghozatalára irányuló vádiratban a járási ügyészség indítványozta, hogy a járásbíróság az iratok tartalma alapján, tárgyalás lefolytatása nélkül, mindhárom vádlottat felfüggesztett börtönbüntetésre ítélje, emellett a bűncselekmény elkövetése során használt feszítővasat, vascsövet és gázspray-t kobozza el.