A férfiak bölcsődékben való szerepvállalásáról tanácskoztak a Debreceni Egyetemen

A férfiak szerepvállalásáról a csecsemőgondozásban, a megváltozott felvételi követelmények, a kisgyermeknevelői hivatás kihívásai – többek között ezekről a témákról tanácskoztak a szakma képviselői szerdán a Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Karán.

– A kisgyermeknevelői szakma egyik aktuális kérdése, a férfiak szerepe a bölcsödében. Az elmúlt években ketten végeztek karunkon, és bár jelenleg más területen dolgoznak, ha lehetőségük lenne, szívesen vállalnának munkát bölcsődében – hangsúlyozta Szerepi Sándor dékánhelyettes a Kisgyermeknevelők VI. Szimpóziumán. A rendezvényen mutatták be azt a kisfilmet, amelyben a két hallgató beszél a bölcsődében szerzett szakmai tapasztalataikról, arról, hogy férfiként mennyire fogadták el őket nevelőként a szülők, illetve a gyerekek.

A DE GYGYK-n jelenleg három férfi tanul a több száz hölgy diáktársuk mellett, akik szintén komoly kihívások elé néznek. Ezeket a témákat vitatták meg a kar szerdai tanácskozásán, melyen csaknem száz szakember vett részt a régió intézményeiből.

– Ez a szimpózium kiváló alkalom arra, hogy a gyakorló szakemberek megvitassák napi tapasztalataikat, hiszen ez a munka óriási felelősséggel jár. Ennek ellenére egy csodálatos hivatás, amelyet akár már szeptembertől tanulhatnak az érdeklődők itt a Debreceni Egyetem hajdúböszörményi karán – hívta fel a figyelmet köszöntőjében Pósánné Rácz Annamária, a Debreceni Egyetem oktatási igazgatója. Hozzátette: a megváltozott felvételi követelmények ellenére, annak sem kell lemondania a jelentkezésről, aki 2006 előtt szerezte érettségi bizonyítványát. Számukra ajánlotta a felsőfokú felvételi szakmai vizsgát, amely a kötelezően bevezetett emelt szintű érettségi vizsgát válthatja ki.

A Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Karán a csecsemő- és kisgyermeknevelő alapszak mellett népszerű a kiszámítható jövőt kínáló óvodapedagógus, a hiánypótló gyógypedagógia és romológia szakok, valamint a szociálpedagógia képzés, akár mesterfokon is.

– Bátran állíthatom, hogy azok a hallgatók, akik az ország egyik legnagyobb pedagógiai karán, a DE GYGYK-n tanulnak, azok a diploma megszerzését követően azonnal munkát találnak. Az óvoda-, és a gyógypedagógus szakma jelenleg bármilyen létszámot képes felvenni ma hazánkban, akkora a szakemberhiány – emelte ki Bálint Péter dékán.

A szakmai tanácskozás a plenáris előadásokat követően a mentorok találkozójával zárult.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések