Hozzátartozójuk halála után még hónapig felvették a neki megállapított járadékot

A férfi vádlott édesapja számára az illetékes megyei kormányhivatal 2017 januárjában állapított meg időskorúakat megillető járadékot.

Az irányadó jogszabályok alapján az időskorúak járadéka a megélhetést biztosító jövedelemmel nem rendelkező időskorú személyek részére nyújtott támogatás. A szabályok szerint a jogosult halála esetén az ellátást a jogszabályban meghatározott személyek a halál hónapját követő hónap utolsó napjáig vehetik fel.

A férfi édesapja 2018 júniusában elhunyt, a házaspár azonban az ellátását a jogszabályok ellenére halála után még hét hónapon keresztül felvette.

Az asszony 2018 júliusa és decembere között négy havi, míg a férj 2018 augusztusában, szeptemberében és 2019 februárjában három havi járadékot vett fel jogosulatlanul.

A visszaélések által a férj a társadalombiztosítási ellátó rendszernek összesen több mint 88.000 forint, míg felesége közel 120.000 forint kárt okozott, amely nem térült meg.

A Debreceni Járási Ügyészség a tettüket beismerő vádlottakkal szemben folytatólagosan elkövetett szociális juttatással visszaélés vétsége miatt emelt vádat a Debreceni Járásbíróságon. A büntetővégzés meghozatalára irányuló vádiratban az ügyészség indítványozta, hogy a járásbíróság tárgyalás lefolytatása nélkül, az iratok tartalma alapján a vádlottakat bocsássa próbára, továbbá az okozott kár erejéig rendeljen el velük szemben vagyonelkobzást

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések