Kolbász, hurka és más disznótoros finomságok: csülökcsatát tartottak Derecskén

A városban 12. alkalommal rendezték meg azt a hagyományőrző rendezvényt, ahol a mai fiatalok is megismerhetik a disznó feldolgozásának fortélyait. A Nemzeti Összetartozás Éve alkalmából a Derecskei Disznótor díszvendége Székelykeresztúr volt.

A 12. Derecskei Disznótoron 28 csapat vett részt a főzőversenyen, vagy ahogy itt hívják, a csülökcsatán. A legmesszebbről a székelykeresztúriak érkeztek, akik a rendezvény díszvendégei voltak.

A székelyek Derecskén is fürösztötték, nem perzselték a disznót. A díszvendégek szerint térségükben is fontos megőrizni a disznótorok hagyományát.

- A disznóállomány a családi gazdaságokban egyre kevesebb, de azért a mi vidékünkön még jellemző, hogy háznál disznót vágnak – mondta Raffai Emil, Székelykeresztúr polgármestere.

A derecskei disznótorra a kezdetek óta megívást kapnak a környező települések és a határon túli testvérvárosok, így a rendezvény alkalmat teremt a kapcsolatépítésre is. 

- Megmutatunk olyan hagyományt, ami a magyarokra jellemző. Ez egy közös nyelv, a kultúránk szerves része. Ilyen módon az összetartozásunkat is erősíti, így a Nemzeti Összetartozás Évének is fontos rendezvénye – hangsúlyozta Halász János országgyűlési képviselő.

A derecskei disznótor fontos célja, hogy ezt a régi hagyományt bemutassa a mai fiataloknak is. A rendezvény mostanra igazi családi program lett. 

- Minden törekvésünk az, hogy a családjainkkal közös szórakozást tudjunk biztosítani. A mai rohanó világban a legfontosabb az, hogy pár percet tudjunk együtt tölteni és azt az időt ténylegesen egymásra szánjuk – emelte ki Bordán Szabolcs, Derecske polgármestere.

A Derecskére látogatók a programon egy másik híres magyar hagyományból, a busójárásból is ízelítőt kaphattak - írja a dehir.hu.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések