A népességmegtartó településfejlesztés lehetőségeiről rendeznek konferenciát

A hazai települések többsége előtt álló talán legfontosabb kihívás, az elvándorlás a fő témája az évente megrendezésre kerülő URBAN21 konferenciának, melynek idén Debrecen ad otthont március 26-án. 

A legtöbb városnak azzal kell szembesülnie, hogy lakói közül sokan máshol – a fővárosban vagy külföldön – keresik boldogulásukat. A várost elhagyók nagyobb része ráadásul a magas végzettségű, tehetséges fiatal közül kerül ki, aminek csak egyik következménye a munkaerőhiány, ám az elvándorlás középtávon a versenyképesség és innovációs potenciál drámai csökkenéséhez, megállíthatatlan gazdasági leszakadáshoz vezet.

A népességmegtartás leginkább a települések érdeke, és hosszú távon azok a települések lesznek sikeresek, amelyek a népesség megtartását állítják városfejlesztési törekvéseik középpontjába. A lakóhelyválasztási döntéseket számos tényező befolyásolja, és kizárólag pénzzel, jól fizető munkahellyel és a fizikai környezet fejlesztésével nem lehet maradásra bírni szakembereinket. A népesség megtartásának számos nehezen megragadható, vagy elsőre kevésbé nyilvánvaló feltétele is van – és ha ezekkel egy város nem foglalkozik, erőfeszítései eleve kudarcra vannak ítélve.

Ezt felismerve a 2017-es konferencia részeként a szervezők felvázoltak egy olyan stratégiai keretrendszert, amely minden hazai településnek eszközt adhat a népességmegtartó képesség erősítésére, a fiatalok megtartására és visszavonzására, a hosszú távon is versenyképes helyi munkaerőbázis megteremtésére. Az URBAN21 konferencia során március 26-án is ezen keretrendszer fontos összetevőit vizsgálják neves hazai szakemberek segítségével, Debrecenben a Nagyerdei Stadionban. A helyszínválasztás sem véletlen, hiszen az elmúlt években Debrecen vált mintavárossá befektetésösztönzés és gazdaságfejlesztés terén – nem csak hazai, de európai szinten is.

A város mindenkié, és a városfejlesztés akkor működik a legjobban, ha minél többen aktívan bekapcsolódnak. Ennek megfelelően a városvezetőket, gazdaságfejlesztési szakembereket, vállalkozások vezetőit éppúgy várják a konferenciára március 26-án, mint a felsőoktatási intézmények oktatóit, civil szervezetek képviselőit vagy az ifjúsági szakembereket.

A konferenciára a HÁRFA Alapítvány „Transznacionális együttműködés az ifjúsági szakemberek és szervezetek körében" EFOP-5.2.2-17 pályázati felhívás keretében támogatásban részesült projekt záróeseményeként kerül sor.

Részletes program és regisztráció: www.urban21.eu

További hírek:

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések