Így ismerheti fel és előzheti meg a koronavírus-fertőzést – a Debreceni Egyetem tanácsai

Amennyiben Önnél hirtelen akut légúti fertőzés tünetei alakulnak ki (láz, torokfájás, levertség, köhögés, légszomj), abban az esetben merül fel a gyanú koronavírus fertőzésre, ha a tünetek jelentkezését megelőzően 21 napon belül szoros kapcsolatban volt koronavírussal fertőzött beteggel, vagy pedig olyan területen járt a tüneteket megelőző 21 napban, ahol a koronavírus közösségi terjedését feltételezik vagy igazolják – írja közleményében a Debreceni Egyetem.

A fertőzés feltételezett terjedésével járványügyi fogalma szerinti érintett területek jelenleg elsősorban: Kína, Szingapúr,  Japán, Dél-Korea, Irán, valamint Olaszországon belül pedig Lombardia, Emilio-Romagna, Piedmont és Veneto.

Amennyiben a fentiek alapján koronavírus fertőzés alapos gyanúja felmerül, azt kérjük, hogy maradjon otthon és haladéktalanul hívja fel háziorvosát vagy a tartózkodási helye szerinti alapellátási ügyeletet, és kövesse az orvos utasításait, aki intézkedni fog. Ha az elmúlt 21 napban hallgató vagy tanár fertőzött területen járt, akkor három hétig ne menjen közösségbe, maradjon otthonában és figyelje saját magát! Ha mindeközben magán tüneteket – láz, köhögés, torokfájás, levertség légszomj – észlel, akkor is maradjon otthon. Ekkor telefonon értesítenie kell háziorvosát vagy a háziorvosi ügyelet 24 órás diszpécserszolgálatát (06-52-404040), ahol a Sürgősségi Klinika és az OMSZ kikérdezési listája alapján történik meg a teendők pontos meghatározása. Indokolt esetben az OMSZ speciális szállításának bevonásával lakhelyéről az DE Infektológiai Intézetbe szállítják.

Fertőzött területen minden esetben a mindenkori érvényes, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által meghatározott területeket kell érteni.

Amennyiben akut légúti tünetek jelentkeznek, de a fenti további feltételek egyike sem vonatkozik Önre, akkor Önnél a koronavírus fertőzésnek a gyanúja nem áll fenn. Azt tanácsoljuk, hogy ebben az esetben maradjon otthon, igyon sok vizet, csillapítsa a lázát és ne menjen közösségbe a tünetek enyhüléséig. Ha panaszai súlyosbodnak, légzési nehezítettsége alakul ki, akkor keresse fel háziorvosát.

A SARS-CoV-2 viselkedése sokban hasonlít az influenzához, de még kevés a tapasztalat. Cseppfertőzéssel terjed és általában néhány nap lappangási idő után okozhat panaszokat. A kórlefolyás és a tünetek az esetek túlnyomó többségében nem súlyosak. Jelenleg úgy gondoljuk, hogy leginkább az idősekre és azokra veszélyes, akik egyébként is jelentős megbetegedésben szenvednek (pl. szervtranszplantáltak, immunszuppresszáltak, kemoterápiában részesülők).

Az influenzával ellentétben az új koronavírussal szemben nincs még vakcina vagy gyógyszer. Ettől függetlenül alapvetően ugyanúgy kell viselkednünk, mint egy influenzajárványban, amely jelenleg is zajlik. Ez pedig egyszerű megelőző, védekező szabályok betartását jelenti:

Mosson kezet meleg vízzel, szappannal alaposan és gyakrabban.
 Alkalmazzon kézfertőtlenítőt.
 Korlátozza a kontaktussal járó üdvözlési formákat (kézfogás, puszi, stb.).
 Ne dörzsölje szemeit, ne nyúljon az arcához.
 Használjon papírzsebkendőt, ha köhög vagy tüsszent. Alkalmazza a köhögési higiénés szabályokat. A használt zsebkendőt dobja a hulladékgyűjtőbe.
 Fertőtlenítse a gyakran használt tárgyakat, felületeket (számítógép billentyűzet, kilincsek, stb.).
 Szellőztessen minél gyakrabban.
 Lehetőség szerint kerülje a tömeget közlekedése során és szabadidejében.

A Debreceni Egyetem közösségi tereiben, mosdóiban biztosítják a kézfertőtlenítés lehetőségét.

Utazási szabályok és tudnivalók

A március 5-én kelt, a rektori munkáltatás alatt állóknak szóló levélben foglaltaknak megfelelően tájékoztatjuk az egyetemi közösséget, hogy a következő 30 napban hivatalos kiküldetésben nem utazhatnak külföldre, és lehetőség szerint látogatót se fogadjanak a fertőzés terjedésével érintett országokból. Az erre az időszakra eső külföldi kiküldetések korábbiakban történt elrendelése és engedélyezése visszavonásra kerül. Ha utazása a veszélyeztetett terültekre folyamatban van, illetve az elmúlt napokban érkezett vissza onnan (Kína, Szingapúr, Hongkong, Japán, Dél-Korea, Irán, valamint Olaszországon belül Lombardia, Emilio-Romagna, Piedmont és Veneto), akkor azt kérjük, hogy Magyarországra történő visszaérkezése után 21 napig önkéntesen maradjon távol az egyetemtől.

Ilyen esetben a távoli munkavégzés feltételeit minden olyan munkakörben meg kell teremteni, amelynél ez értelmezhető. Ebben az esetben a munkavégzés díja kifizethető. A munkáltató érdekében történt elkerülhetetlen vagy ezen tájékoztatás idejéig folyamatban lévő, illetve már lezajlott hivatalos út esetén – amennyiben távoli munkavégzés nem végezhető – távolléti díj fizethető.

Egészségügyben dolgozók számára az egészségügyi miniszter március 5-i közlése alapján mindennemű hivatalos külföldi utazás TILOS!

Aki szabadsága alatt magánúton járt veszélyeztetett területen, köteles azt a munkáltató felé igazoltan bejelenteni és fizetett vagy fizetés nélküli szabadság terhére 21 napig otthon maradni, valamint tartózkodni a közösségi helyek látogatásától. Tisztelettel kérjük Önöket, hogy a következő hetekben szabad idejükben se utazzanak Magyarországon kívülre.

Felhívjuk a figyelmet, hogy a fenti rendelkezések betartásáért mindenki személyes felelősséggel tartozik, a mulasztás kötelezettségszegésnek és mások veszélyeztetésének minősül

– írja honlapján az oktatási intézmény.

Az egyetem a diákoknak is üzent, itt olvasható a teljes közlemény.

További hírek:

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések