Televíziókat és mobiltelefonokat kapnak a Pallagi úti Idősek otthonában élők cégek és az önkormányzat felajánlásából. Az átadáson elhangzott: kiértékelték a teszteket és az intézményben nincs koronavírussal fertőződött bentlakó vagy dolgozó.

Április 14-én kezdődött a VSzSz intézményeiben élő ellátottak és a dolgozók teljes körű szűrése, amely összesen 636 főt – ebből 343 ellátottat (311 fő a Pallagi úti intézményben, 32 fő a Szávay Gyula utcaiban) – érintett. 

Az ellátottak és dolgozók között nincs semmilyen légzőszervi tünettel rendelkező.Örömteli hír, hogy az önkormányzat március eleje óta bevezetett 13 intézkedésének is köszönhetően jelenleg nincs fertőzött a debreceni önkormányzat által üzemeltetett idős otthonokban – mondta az eseményen Papp László polgármester.

Az intézmények dolgozói a nyugodt, biztonságos légkör fenntartása érdekében a lehető legtöbb időt töltik az ellátottak között: tájékoztatást adnak számukra, szabadidejüket változatos módon próbálják strukturálni, szem előtt tartva a veszélyhelyzetre vonatkozó szabályokat. 

Fontos az ellátottak megnyugtatása, támogatása: ennek érdekében a kollégák sokat beszélgetnek a lakókkal, egyéni foglalkozásokat szerveznek számukra, valamint minden nap kétszer zenés testmozgást tartanak az intézményekhez tartozó szabad területen.2020. április 14-én a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Debreceni Járási Hivatalának Népegészségügyi Osztálya ellenőrzést tartott az intézményekben. 

Ennek során többek között vizsgálták a személyi és tárgyi feltételeket, az ellátottak érdekében tett intézkedéseket, a  dolgozók végzettségét, a védőfelszerelések mennyiségét és használatát, az orvosi ellátottságot, az izolációs részleg kialakítását, a fertőtlenítés módját, a dolgozók oktatását, a hozzátartozók tájékoztatását. Az ellenőrzés során a hatóság nem talált hiányosságot, ajánlásokat fogalmazott meg. 
                           
Az önkormányzat és VSzSz folyamatosan tartja a kapcsolatot annak érdekében, hogy mind az alapellátásban, mind a szakosított – bentlakásos – ellátásban dolgozók és ellátottak a lehető legnagyobb védelemben részesüljenek a koronavírus-veszélyhelyzet idején.

Az intézmény kérésére a debreceni önkormányzat 20 darab mobiltelefont vásárolt az Idősek otthonába azok számára, akik – általában küldő orvosi ellátás miatt – kénytelenek napokat tölteni az intézmény izolációs részlegén. A mobiltelefonokkal könnyebb a kapcsolattartás a családtagokkal a látogatási tilalom idején.

Magánfelajánlásból, a Tranzit Ker csoport és annak tulajdonosa, Szabó Miklós támogatásával sikerült emellett 15 darab televíziót beszerezni, amelyeket pedig az izolációs részleg kórtermeibe helyeznek üzembe.