Csalás bűntette és más bűncselekmény miatt emeltek vádat azzal a férfival szemben, aki italozás közben meglopta ismerősét – tájékoztatott a Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség.

A vádirat szerint a vádlott több alkalommal is italozott az ismerősével, az utóbb említett ismerős és annak élettársa – vagyis a sértett – otthonában. 2018. június 26-án a vádlott ismerőse annyira ittas lett, hogy elaludt az előszobában lévő asztalnál.

A vádlott ezt kihasználva bement a hálószobába, és ellopta a férfi élettársának hitelkártyáját. A vádlott az így megszerzett bankkártyával 2018. június 26. és július 2. napja között 63 alkalommal, összesen közel 160 ezer forint értékben vásárolt.

A hitelkártyát kibocsátó bank az összeget utólag visszatérítette a sértettnek – tudtuk meg a Hajdú-Bihar Megyei Főügyészségtől. A vádirat alapján a debreceni férfi 2018. június 28-án ismételten az ismerősével italozott annak otthonában.

A férfi megint elaludt, a vádlott pedig a lakás hálószobájából ellopta a sértett 25 ezer forint értékű arany fülbevalóját és 5 ezer forint készpénzét. Ezzel a férfi 30 ezer forint kárt okozott, amely nem térült meg – olvasható a közleményben.

A sértett az eljárás során polgári jogi igényt terjesztett elő a vádlottal szemben.

A Debreceni Járási Ügyészség a tettét beismerő vádlottal szemben folytatólagosan elkövetett, információs rendszer felhasználásával, jogosulatlanul megszerzett készpénz-helyettesítő fizetési eszköz felhasználásával elkövetett csalás bűntette és szabálysértési értékre, üzletszerűen elkövetett lopás vétsége miatt emelt vádat a Debreceni Járásbíróságon.

A büntetővégzés meghozatalára irányuló vádiratban az ügyészség arra tett indítványt, hogy a járásbíróság a vádlottal szemben az ügyiratok tartalma alapján, tárgyalás lefolytatása nélkül közérdekű munka büntetést szabjon ki, emellett a sértett által előterjesztett polgári jogi igényt érdemben bírálja el és a bankkártyás vásárlások összegének erejéig rendeljen el vagyonelkobzást.