Országos ellenőrzést hozott a püspökladányi robbanás

Több, egy időben fennálló kedvezőtlen tényező együttes hatása vezetett a földgázvezeték felhasadásához.

Ezt a megállapítást tette az FGSZ Zrt. a múlt év november 18-án kora hajnalban Püspökladány közelében történt gázvezeték-robbanás ügyében. A társaság lezárta a földgázvezetéken keletkezett hasadás és tűz okának kivizsgálását.

Az elvégzett vizsgálatok eredményei alapján megállapítható, hogy az idegenkezűség kizárható, továbbá az is, hogy a bekövetkezett eseményt nem lehet egyetlen okra visszavezetni.
A vezeték fő meghibásodási okai – amelyek közül önmagában egyik tényező sem okozott volna ilyen balesetet – elsősorban a nyolcvanas években történt kivitelezés minőségére vezethetők vissza. Ugyanakkor megállapították, hogy a baleset idején a vezeték üzemeltetése a vonatkozó előírásoknak és üzembiztonsági szabályoknak megfelelően történt – áll az FGSZ közleményében.

A gázvezeték és annak épülése az akkor érvényben lévő, az építésre, a vezetékre, és azok körülményeire vonatkozó összes előírásnak, minőségbiztosításnak megfelelt, a tűzesetet a tényezők szerencsétlen együttállása okozta.

A biztonsági övezet

A vezetékfelhasadásnak és a gáz belobbanásának azonban komoly biztonsági következményei lettek. Mint azt az FGSZ-től megtudtuk, a püspökladányi eset vizsgálati eredményeire alapozva – és a hasonló esetek elkerülése érdekében – a vállalat teljeskörűen felmérte, hogy a feltárt kedvezőtlen tényezők együttes fennállása a földgázszállító vezeték mely további részein fordulhat elő, és megtette a szükséges intézkedéseket a soron kívüli felülvizsgálat eljárásrendjének kidolgozására és lefolytatására. Ennek részeként az FGSZ Zrt. beazonosította és feltárta a meghibásodott vezeték kritikus szakaszait, az ott található hegesztési körvarratok roncsolásmentes anyagvizsgálatát elvégezte, és azt kompozit bilinccsel megerősítette. Emellett a társaság elrendelte többek között a teljes nagynyomásúföldgázvezeték-rendszerre vonatkozóan a jelenleg használt vezetékdiagnosztikai eljárások körének felülvizsgálatát és azok nemzetközi szabványokon és tapasztalatokon alapuló kibővítését, valamint az építés, szerelés követelményeire vonatkozó, további szigorító műszaki előírások azonnali bevezetését is.

Fontos azonban hangsúlyozni, hogy nem áll fenn közvetlen veszélye hasonló balesetnek
– emelte ki a társaság. Az FGSZ Zrt. intézkedései arra irányulnak, hogy ennek a kockázatát minden lehetséges eszközzel minimalizálja.

A baleset ráirányította a figyelmet arra is, milyen fontos szerepe van a vezeték környezetében a jogszabály által előírt és megkövetelt úgynevezett biztonsági övezetnek – amelyen belül tilos többek között az építési, tűzrakási tevékenység, a vezeték állapotát veszélyeztető maró és tűzveszélyes szerek kiöntése vagy kiszórása és anyagok lerakása –, hiszen főként ennek a biztonsági övezetnek volt köszönhető, hogy nem keletkezett nagyobb kár a sérült vezeték közvetlen környezetében. A lakosság védelmében az FGSZ Zrt. ezért úgy döntött, hogy a megelőzést szolgáló intézkedéscsomag részeként újra felülvizsgálja a biztonsági övezetekre vonatkozó jogszabályok betartását a teljes magyarországi nagynyomásúföldgázvezeték-rendszer mentén. A vizsgálat a szabálytalanságok (tilalom alá eső tevékenységek) feltárását és megszüntetését célozza, ezáltal is növelve a biztonságot.

Felhasadt, tűz keletkezett


Az FGSZ Zrt. történetének legsúlyosabb balesete 2019. november 18-án, Püspökladány határában történt: a Hajdúszoboszló-Endrőd közötti földgázszállító vezeték felhasadt, és tűz keletkezett, amelyet az FGSZ Zrt., a katasztrófavédelem, a tűzoltóság és a rendőrség szakembereinek közreműködésével mintegy két óra alatt sikerült megfékezni.

Személyi sérülés nem történt, a baleset helyszínétől pár száz méterre lévő lakóházakban kisebb károk keletkeztek, például a hőhatás miatt megolvadtak a redőnyök.

Megtérítették a károkat


A baleset kivizsgálását az FGSZ Zrt. külső szakértők bevonásával végezte el. A komplex, több hónapig tartó kivizsgálási folyamat részeként sor került a keletkezett tűz lehetséges okainak és hatásainak modellezésére, a vezeték anyagának, állapotának vizsgálatára és a '80-as években történt kivitelezési munkálatok megfelelőségének ellenőrzésére, továbbá az üzemeltetés körülményeire. A vizsgálat magában foglalta a haváriahelyzet kezelésére, megszüntetésére irányuló intézkedések értékelését is. Megállapították, hogy a tűz megfékezésében az FGSZ Zrt. munkatársai és a mentésben résztvevő szakemberek gyorsan, szakszerűen jártak el, professzionális és példás együttműködésről tettek tanúbizonyságot. A balesetet követően az FGSZ Zrt. azonnal megkezdte a vezetékszakasz és a gázátadó állomás sérült berendezéseinek helyreállítását. Emellett haladéktalanul elkezdte felmérni a lakosokat ért károkat, és azokat megtérítette.

A baleset környezetében lévő földtulajdonosokkal megtörténtek az egyeztetések a talaj termőképességének helyreállításáról is, amelynek elvégzését követően teljeskörűvé válik a kármentesítés.

Ma ilyen

A gázkitörés helyszínét teljesen rendbe hozta az FGSZ Zrt. Eltűnt a felhasadt gázvezeték helyén keletkezett mintegy hat méter mély gödör és a körülötte lévő földhányás. Itt most kerítéssel körbevett gázmű található.

A valamikori tűz irányában a föld továbbra is vöröses-barnás színű, itt-ott fellelhetők a hő miatt megolvadt, majd üvegesre keményedett termőföld fekete színű darabjai. Ezen a területen nyoma sincs életnek, míg távolabb szépen fejlődik az ősszel elvetett gabona. A kitöréstől a szélirányban lévő, mintegy 200-300 méteres körívben lángra kapott, megperzselődött fák elpusztultak. Ahol csak az aljnövényzet vagy a nádas égett, ott a szenes, fekete talajt visszahódította a természet.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések