A gázálarcot viselő vegyvédemi katonák háti permetezőket és ózongenerátort is alkalmaznak.


– Katonáink felkészültek, és fáradtságot nem ismerve, büszkén végzik a feladataikat, és bizonyítják a magyar társadalomnak azt, hogy a Magyar Honvédség nem csak fegyverrel képes a magyar állampolgárok megvédésére – hangsúlyozta az MH 93. Petőfi Sándor Vegyivédelmi Zászlóalj parancsnokhelyettese szombaton délelőtt, a debreceni Ady-gimnázium fertőtlenítését megelőzően.

Csaba Tibor alezredestől a Napló a helyszínen megtudta: a zászlóalj biológiai mentesítő csoportjai, valamint a Magyar Honvédség más alakulatainak felkészített fertőtlenítő rajai – az Emberi Erőforrások Minisztériumának felkérésére – 59 oktatási intézményt fertőtlenítenek az őszi szünetben. A munkában a debreceni Bocskai-dandár katonái is részt vesznek.

A biológiai fertőtlenítést olyan intézményekben hajtják végre, ahol megjelent a vírus. Ez az akciósorozat a tervek szerint vasárnap, Győrben fejeződik be. A Petőfi zászlóalja 34 nagyobb intézményben végez fertőtlenítést. A zászlóalj Debrecenben október 30. óta 36 személlyel és hét technikai eszközzel, négy intézmény biológiai fertőtlenítését végzi. A speciális erők ezúttal ugyanazt a feladatot hajtják végre ugyanazokkal az eszközökkel és védőfelszerelésekkel, amelyeket a járvány első hullámában is alkalmaztak.

Most azonban elsősorban a MOL 60–80 százalék alkoholtartalmú fertőtlenítőjét használják. A szert kijuttatják a felületre, és az intézmény egy órán belül (a szellőztetést követően) alkalmas arra, hogy bárki újra bemenjen.

Csaba Tibor alezredes a Napló érdeklődésére elmondta azt is, hogy az épületek biológiai fertőtlenítése alatt fentről lefelé és belülről kifelé haladnak, folyamatos szellőztetés mellett. Ezenkívül bizonyos helyiségekben ózongenerátort is alkalmaznak. A szer teljes mértékben elpusztítja a vírust.

A katonai akció egyébként nem kis feltűnést keltett a debreceni Ady parkban. Ott állt meg ugyanis a zászlóalj teherautója és kisbusza a piros-fehér szalagokkal lekerített területeken. A katonák a helyszínen öltöttek magukra vegyvédelmi ruhát, valamint háti permetezőket és gázálarcot is – akárcsak a többi helyszínen.

A tavaszi tapasztalatok alapján

Szombaton Debrecenben a Szent Efrém Görögkatolikus Óvoda, Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, a Tóth Árpád Gimnázium és a Debreceni Fazekas Mihály Gimnázium helyiségeit is fertőtlenítették a petőfisek a Bocskai-dandár alakulataival karöltve.

A bocskaisok a koronavírus-járvány miatt kialakult rendkívüli vészhelyzet alatt elrendelt fertőtlenítések során tavasszal három megyében, több mint 200 intézmény fertőtlenítésében vettek részt, így ezt a mostani feladatot már a megszerzett tapasztalatokat felhasználva tudták teljesíteni.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek