Mint arról korábban hírt adtunk, a létavértesi rendőrök 2021. január 14-én 1 óra körül a 4806-os úton, Kokad és Létavértes között megállítottak egy kamiont. Amikor kinyitották a pótkocsi ajtaját több tucat ember tekintete szegeződött rájuk. Összesen 31 illegális határátlépőt találtak a raktérben – írja a police.hu.


A raktérben lévők szír, valamint afgán állampolgárnak vallották magukat, de sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták hitelt érdemlően igazolni.

A nyomozás adatai szerint a 31 külföldi a zöldhatáron keresztül jött Magyarországra, és mint kiderült, közel 24 órán keresztül vártak a kamionra egy erdőben. Az 53 éves török sofőr, valamint utasa, egy 40 éves román nő Nyugat-Európába akarták csempészni a határsértőket.

A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság Vizsgálati Osztálya embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt rendelt el nyomozást velük szemben. Kihallgatásukat követően az őrizetbe vételükről határoztak, és előterjesztést tettek a letartóztatásuk indítványozására, amit a Debreceni Járás Bíróság 2021. január 15-én elrendelt.

Az illegális határátlépőket a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően idegenrendészeti meghallgatásukat követően 2021. január 14-én 20 órakor a rendőrök átadták a román hatóságnak.