Zaklatási botránya miatt meneszthették a Debreceni Egyetem dékánját


Tavaly áprilisban, tanév közben távozott váratlanul az általa már öt éve vezetett kar éléről Bálint Péter, a Debreceni Egyetem dékánja.


Bálint Péter a Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Karának (GYGYK) vezetője volt, őt elvileg december 31-ig váltotta volna Móré Marianna, de nem töltötte ki hivatalát, 2020. július 1-jétől ugyanis Gortka-Rákó Erzsébet főiskolai tanárt, a Szociálpedagógia Tanszék vezetőjét bízta meg három évre Szilvássy Zoltán rektor.

A 24.hu több forrásból úgy értesült: Bálint Péter hivatalosan nem indokolt távozása mögött egy zaklatási ügy állhat, miután a menesztett dekán ügyében 2019-ben egy etikai vizsgálat is folyt a Debreceni Egyetemen.

Az intézmény etikai bizottságának egyik tagja a lapnak azt mondta, Bálint ellen zaklatási vád miatt indítottak etikai eljárást, és a procedúra a dékánt elmarasztaló megállapítással zárult.

 Egy női oktató jelentette fel a dékánt, mert „megengedhetetlenül közeledett hozzá. Bálint az eljárásban ezt nem ismerte el, azt mondta, a stílusa inkább barátkozós és közvetlen jellegű, semmint bántó”


Egy másik oktató azt nyilatkozta,
az ügy „nagyon-nagyon felkavaró és nehéz”, de további részleteket nem mondott, míg másikuk annyit árult el, hogy a karon „tudunk az ügyről, de részleteket nem ismerünk.”


Bálint Péter mesekutató-író, számos könyv szerkesztője és szerzője, 2000 óta tanított a hajdúböszörményi Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Karon. 2012-ben József Attila-díjjal 2019-ben pedig a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével tüntették ki.

A kar Irodalmi, Kommunikációs, Kulturális Antropológiai Tanszékének is a vezetője volt.

A Debreceni Egyetem az érintett személyek engedélye nélkül nem adhat tájékoztatást az üggyel kapcsolatban.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések